• Medicinsk Yoga

  - MediYoga -
  Dagens samhälle med snabba förändringar, ökade krav och ett allt större informationsflöde skapar stress och oro för framtiden. Följden blir svårigheter att koppla av och att stressen hindrar kroppens återhämtande och läkande krafter att verka. Stress är idag grundorsaken till många av de besvär och sjukdomar som vi drabbas av.
  I Medicinsk Yoga arbetar vi med långa djupa andetag och enkla kraftfulla rörelser på ett sätt som aktiverar kroppens läkande krafter och motverkar stress och stressrelaterade problem.

  FORSKNING OCH BAKGRUND

  Forskning på effekterna av Medicinsk Yoga på bland annat stressrelaterade sjukdomar, ryggbesvär, hjärtproblem, sömnsvårigheter, utbrändhet och stressymtom har pågått i Sverige sedan slutet av 1990-talet och visat mycket positiva resultat.
  Medicinsk Yoga (MediYoga) är utvecklad av Göran Boll vid Institutet för Medicinsk Yoga (IMY) i Stockholm och används idag både som friskvård, förebyggande hälsovård och för rehabilitering inom den svenska hälso- och sjukvården. De yogaprogram som ingår i medicinsk yoga är vetenskapligt prövade i olika forskningsprojekt på bland annat Karolinska Institutet och på Danderyds sjukhus.
  Medicinsk Yoga är en holistisk diciplin som beaktar hela människan, med sin fysiska kropp och den energivarelse hon också är. Det är en mjuk och dynamisk yogaform som utvecklats från den klassiska Kundaliniyogan.

  VEM PASSAR DET?

  Den medicinska yogan passar dig som vill använda yoga som friskvård och förebyggande hälsovård. Enkla, kraftfulla rörelser och djupa andetag är grunden för den medicinska yogan. Rörelserna är långsamma och kan göras sittande på golvet eller på en stol, vilket gör att alla kan delta.
 • GravidYoga

  Graviditeten är en speciell tid som präglas av stora händelser. Kroppen förändras, hormonerna och humöret åker berg-och-dalbana, magen växer och en del mår bättre än någonsin, medan andra mår riktigt dåligt.
  Graviditeten är en tid för reflektion, en förberedelse inför sin roll som förälder. Det kan låta överdrivet, men att få sitt första barn räknas till en av livets största kriser, en alltigenom förändrande upplevelse på många plan – livet kommer aldrig mer att bli sig likt.
  GravidYoga är ett ypperligt sätt att hantera den stora omställning och förändring som graviditeten innebär. Yogan arbetar både fysiskt, emotionellt och själsligt. Övningarna gör den fysiska kroppen smidig, stark och avslappnad. Närvaron ökar, eventuell rädsla minskar och en känsla av lugn sprider sig. Det medför att tilliten till den egna förmågan att klara förlossningen ökar.

  GRAVIDYOGAN KAN TRÄNAS FRÅN V.12 ÄNDA FRAM TILL FÖRLOSSNINGEN OCH INNEHÅLLER:

  • Andningsträning
  • Medveten närvaro
  • Mjuka och effektiva yogarörelser
  • Uthållighetsträning
  • Bäckenbottenträning
  • Avslappning
  • Meditation

  EFFEKTER SOM GRAVIDYOGAN GER:

  • Ökar välbefinnandet under graviditeten
  • Ger en stark och smidig kropp
  • Skapar lugn och trygghet
  • Förbereder inför förlossning och föräldraskapet
  • Självförtroendet ökar och därmed tilliten till den egna förmågan

  FORSKNING

  Det finns ett flertal forskningsstudier som visar på gravidyogans effekter. Ju tidigare man börjar yoga under graviditeten desto positivare effekt har det perioden före, under och efter förlossningen. Deltagare i gravidyogagrupperna har, jämfört med en kontrollgrupp, visat sig ha mindre graviditetsrelaterade besvär. De hade mindre illamående och ryggbesvär, sov bättre och hade minskade nivåer av stresshormonet kortisol.
  Yogagruppen hade också tidsmässigt kortare förlossningar, upplevde inte alls lika svår smärta och hade därmed mindre behov av smärtstillande.
 • HormonYoga

  Yogan är i grunden ett filosofiskt och andligt system för personlig och andlig utveckling. Den medicinska yogan för det kvinnliga hormonsystemet fungerar som en holistisk terapiform där vi jobbar med kroppen fysiskt, psykiskt och själsligt. När vi gör yoga speciellt utformad för hormonsystemet gör vi fysiska övningar och positioner som masserar olika körtlar. En av de största orsakerna till hormonell obalans är stress, och yogapassen är mycket lugnande och reducerar stress.
  Passen är anpassade för att ge största möjliga effekt på det kvinnliga hormonsystemet. Vi inriktar oss främst på hypofysen, sköldkörteln, binjurar och äggstockar. 
  Passen kan även tränas av män som då istället för att fokusera på äggstockarna då bör fokusera på testiklarna.
  De flesta kan träna hormonyoga. Det kan vara speciellt gynnsamt efter 35-årsåldern då hormonnivåerna normalt börjar sjunka.
  Dessutom är hormonyoga bra för de som har:
  • Besvär med PMS, PMDS, smärtsamma menstruationer, oregelbunden eller utebliven mens samt PCOS.
  • Svårt att bli gravida.
  • Olika klimakteriesymptom.
  • Passerat klimakteriet och vill stimulera hormonproduktionen och bevara sin vitalitet.
  • Inkontinensproblem.

  TRÄNA MED FÖRSIKTIGHET

  Passen för hormonsystemet kan initialt vara fysiskt krävande. Kvinnor som har eller har haft östrogenberoende bröstcancer bör välja något av MediYogans startpaket istället. 

  Har du frågor, maila info@forlivet.nu.

info@forlivet.nu

070 689 44 22


Ann-Marie Höjer
Leg. sjuksköterska och barnmorska

Lärare MediYoga, GravidYoga & HormonYoga

Godkänd för F-skatt

MediYoga bagde